Paź 17, 2020
673 Wyświetleń
0 4

Odszedł Andrzej Pytliński

Napisany przez

Wczoraj, w wieku 87, w bolesławieckim szpitalu, wskutek zakażenia koronawirusem, zmarł Andrzej Pytliński.

Inżynier chemik, który wiele lat życia poświęcił na popularyzację fotografii jako rękodzieła artystycznego. Honorowy członek Związku Polskich Artystów Fotografików, autor i współautor książek o fotografii, animator i nauczyciel fotografii.

Był członkiem-założycielem i członkiem honorowym Fotoklubu Rzeczypospolitej Polskiej Stowarzyszenia Twórców, Członkiem Zarządu Warszawskiego Towarzystwa Fotograficznego. W latach 1960–1970 był konsultantem fotograficznym Ministerstwa Kultury i Sztuki. W 1964 roku był współzałożycielem Wyższego Studium Fotografii MKiS.

Szczególne miejsce w zainteresowaniach twórczych Andrzeja Pytlińskiego zajmowały dawne, szlachetne techniki fotograficzne. W latach 2003–2004 był współorganizatorem warsztatów fotograficznych, poświęconych dawnym technikom fotograficznym w Myśliborzu. W latach 2006–2009 był pomysłodawcą, współorganizatorem i kuratorem warsztatów fotograficznych, prowadzonych w ramach działalności Klubu Miłośników Dawnych Technik Fotograficznych. Od 2010 roku aktywnie uczestniczył w działalności Polskiej Szkoły Tradycyjnej Fotografii.

W 2011 roku za działalność i twórczość fotograficzną został wyróżniony przez Prezydenta Miasta Bolesławiec.

W 2012 roku na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie przeprowadził szereg warsztatów, nawiązujących do fotografii piktorialnej.

Andrzej Pytliński w lipcu tego roku był gościem Fotogenicznego Podcastu. Wywiadu z nim możecie wysłuchać tutaj:

 

Kategorie:
odeszli
https://bobrzanie.pl/kategoria/blogi/letowski/

Fotograf (bernardletowski.pl), bloger, lekko emerytowany dziennikarz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PLPolish
pl_PLPolish
Przeczytaj poprzedni wpis:
Jesienne rallye w Zoo Görlitz

Ile świń siodłatych waży tyle samo co najcięższa dynia na świecie? W jaki sposób dynia trafiła do Europy? I co...

Zamknij