Mar 5, 2020
275 Wyświetleń
0 0

Jak zrobić szybki wiosenny deser w pucharku? 5 szybkich wskazówek

Napisany przez
Chcesz, aby na Twoim stole zawitała wiosna? Uracz swoich gości wiosennymi deserami w pucharku do lodów. Jeżeli chcesz, by deser miał wiosenny charakter, przygotuj go w odpowiedni sposób.

Poniżej znajdziesz wskazówki, które w szybki i łatwy sposób pozwolą Ci nadać każdemu deserowi wiosennej świeżości.

Wybierz lekki deser warstwowy

Wiosna kojarzy się z lekkością i świeżością. Dlatego przygotowując wiosenny deser, zrezygnuj z ciężkich musów czekoladowych czy karmelowych polew. Tutaj o wiele lepiej sprawdzą się lekkie musy owocowe, szczególnie jeśli przełożysz je delikatną bitą śmietaną oraz miękkim biszkoptem.

Przygotuj niewielkie porcje „na raz”

Na stole udekorowanym w wiosennym stylu dobrze będą prezentować się desery w mini słoiczkach. Dodatkowo niewielkie porcje, które mieszczą się w pojedynczym naczyniu, pozwolą nacieszyć się smakiem pysznych słodkości, jednoczenie nie wprawiają gości w poczucie winy, że pozwolili sobie na zbyt dużo. W mini słoiczkach możesz zaserwować między innymi mus owocowy, a także galaretkę czy kisiel. Więcej o wykorzystaniu mini-słoiczków w kuchni przeczytasz w artykule: Mini słoiczki – dlaczego warto je mieć w swojej kuchni?

Wiosenne dekoracje w dwóch odsłonach – jadalne kwiaty i zielone dodatki

Wiosennego wyglądu każdemu deserowi dodasz, jeśli do jego dekoracji użyjesz odpowiednich dekoracji. Pierwsza propozycja to jadalne kwiaty. Do nich zalicza się np. bratki czy kwiaty ogórecznika. Gotowe zestawy kwiatów jadanych można kupić w dobrych sklepach spożywczych. Dekoracje z kwiatów jadalnych dobrze będą prezentować się przy deserach podawanych w prostych naczyniach np. takich, jakie w swojej ofercie ma Verro-Glass, oprócz pucharków, również w butelkach do smoothie.

Druga propozycja to zielone dodatki. Możesz przygotować specjalne ciasto, które wygląda jak delikatny mech i położyć je na wierzch deseru. Inne możliwości to wykorzystanie zielonych owoców czy świeżych liści mięty oraz melisy.

Świeże produkty sezonowe do dekoracji i jako baza deseru

Jeżeli tylko możesz, do przygotowania deserów używaj świeżych produktów sezonowych. Wiosną możesz liczyć między innymi na rabarbar, który dodaje potrawom ciekawej kwasowości i świeżości oraz wczesne odmiany truskawek. Niekiedy możesz też znaleźć w sklepach wczesne odmiany jagody kamczackiej, która charakteryzuje się ciekawym smakiem i wieloma właściwościami prozdrowotnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PLPolish
pl_PLPolish
Bobrzanie.pl
Przeczytaj poprzedni wpis:
Portret w plenerze – warsztaty fotograficzne

W niedzielę, 8 marca, zapraszam na kilka godzin ćwiczeń z fotografowania modeli w plenerach Gorlitz. W programie: – praca z...

Zamknij