Wrz 18, 2018
924 Wyświetleń
0 0

Masło orzechowe – co warto o nim wiedzieć?

Napisany przez

Nie da się ukryć, że masło orzechowe, to prawdziwa bomba kaloryczna. Szacuje się, że jedna jego łyżka to aż 150 kcal, a więc tyle co… filet z kurczaka! Mimo to, masło orzechowe cieszy się dużą popularnością. Wynika to nie tylko ze względu na jego nieziemski smak, ale przede wszystkim dlatego, że jest bardzo pożywne! Przekonaj się sam!

Gdzie szukać wartościowego masła orzechowego?

W dzisiejszych czasach, masło orzechowe zdobi co drugą półkę sklepową, jednak najbezpieczniej kupować je w miejscu, gdzie są dostępne profesjonalne odżywki Sklepy spożywcze, markety, a czasem nawet miejsca ze zdrową żywnością, mają w swoim asortymencie masła orzechowe o „oszukanym” składzie. Wszystko to przez zawartość takich składników jak olej palmowy, cukier, syrop glukozowy, itp. Wartościowe masło orzechowe w 100% składa się z orzeszków arachidowych i tylko po taki produkt należy sięgać.

Więcej informacji na tanie-odzywki.pl

Co kryje w sobie masło orzechowe?

Jako że, masło orzechowe składa się tylko i wyłącznie z orzechów arachidowych, to na tej podstawie można wyliczać jego wartość odżywczą.

  • Ø BIAŁKO

Choć orzechy nie zawierają w sobie zawrotnej ilości białka, to śmiało można uznać, że stanowią dodatkową porcję protein, co przy budowaniu masy mięśniowej jest niezwykle ważne.

  • Ø TŁUSZCZE

Mimo że samo słowo „tłuszcz” brzmi przerażająco, to na szczęście – w maśle orzechowym znajdujemy przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo cenne dla organizmu. Jaka jest ich rola? Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom „złego cholesterolu”, a tym samym podnoszą poziom dobrego. Pozytywnie wpływają również na odporność organizmu, a ponadto poprawiają pracę układu sercowo – naczyniowego.

  • Ø WITAMINY I MINERAŁY

Oprócz białka i tłuszczy, w maśle orzechowym znajdują się cenne witaminy i minerały takie jak: magnez, potas oraz witaminy z grupy B i E. Jest to szczególnie ważne dla sportowców, którzy w wyniku zwiększonego wysiłku, wypłukują z organizmu wiele mikroelementów.

Kto powinien sięgnąć po masło orzechowe?

Masło orzechowe to zdrowy produkt – pod warunkiem, że jest jedzone z umiarem. I choć polecić je można każdemu, szczególnie zalecane jest:

  • Osobom, które chcą uzupełnić dietę w białko roślinne.
  • Osobom, które szukają źródła węglowodanów charakteryzujących się niskim IG.
  • Osobom, którym zależy na uzupełnieniu diety w nienasycone kwasy tłuszczowe
  • Osobom, którym zależy na przyspieszeniu metabolizmu.
  • Osobom, które dbają o linię, przez co ograniczają spożywanie soli i cukru.

    https://www.bolec.info

    Nie rób z siebie mięty!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    pl_PLPolish
    pl_PLPolish
    Bobrzanie.pl
    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Jaskra: przyczyny, objawy, leczenie

    Szacuje się, że z jaskrą zmaga się około 70 milionów osób na całym świecie. To wyjątkowo groźna choroba oczu, która...

    Zamknij