sie 16, 2018
2270 Wyświetleń
1 0

Słodki stół na weselu

Napisany przez

Od kilku lat na przyjęciach weselnych królują rozwiązania dalekie od tradycyjnych. Na młodą parę, ich rodziny i wszystkich gości czekają nowocześnie urządzone i wyposażone sale oraz stoły, których rola nie kończy się tylko na dobrym jedzeniu, ale i podziałach tematycznych oraz wartościach dekoracyjnych. Jednym z bardziej popularnych motywów jest słodki stół. To kusząca alternatywa dla pater z ciastami.

Na weselu spędzamy zazwyczaj wiele godzin, podczas których obok dobrej zabawy najistotniejsze jest jedzenie. Oferowanie gościom pełnego i bogatego menu gwarantuje dobre samopoczucie i swobodną zabawę każdego z nich. Pani Joanna Hoc – Kopiej, współwłaścicielka i ekspert weselny Dworu Korona Karkonoszy w Sosnówce przyznaje, że jej goście często są zaintrygowani ich kompleksową ofertą: „Młode Pary odwiedzające nasz obiekt często nie kryją zaskoczenia tym, że każdy pokój został urządzony w zupełnie innym stylu”. Klienci Dworu Korony Karkonoszy mają możliwość wybierania rozwiązań dostosowanych do swoich potrzeb. Profesjonalne zaplecze kulinarne gwarantuje nie tylko wyśmienity smak. Zmysł i wyczucie stylu oraz podążanie za nowinkami w branży powoduje, że całe menu, w tym także wymagające słodkie stoły, jest kolorowe, różnorodne i trafiające w wiele upodobań smakowych.

Co odróżnia słodkie stoły od tradycyjnych deserów podawanych podczas przyjęć? W zasadzie wszystko, począwszy od rodzaju podania. Słodki stół jest tzw. szwedzkim stołem, co oznacza, że goście podchodzą i częstują się wtedy, kiedy mają na to ochotę. Słodkości nie są podawane, ani wydzielane porcjami. Kolejną różnicą jest to, że candy bar to nie tylko stół z jedzeniem, to także ozdoba sali weselnej. Poza ręcznie wykonywanymi ciastkami, muffinami,  babeczkami, tartami, owocami, lizakami z ciasta (cake pops), napojami (w modnych ostatnio szklanych butelkach lub kubkach), shake’ami, wykonywanymi przez cukierników i innymi słodkościami, candy bar stanowi kompozycję estetyczną zgodną z formą uroczystości. Ma on za zadanie zachwycić gości i podbić ich podniebienia. Słodkie stoły są ozdabiane kwiatami, dopasowywane kolorystyką do reszty dekoracji, mają elementy wystroju niecodzienne, jak np. drewniane skrzynki, balony, lampiony, słoiki, a nawet nietypowe kształty samych stołów. Mogą się na nich znaleźć słodycze dla najmłodszych, np. żelki, małe czekoladki czy cukierki. Jedną z największych zalet tego rodzaju menu jest możliwość dostosowania go do swoich wymagań i oczekiwań. Klienci mogą moderować zamówieniami w bardzo szerokim zakresie, włącznie z ilością poszczególnych wyrobów np. więcej babeczek, mniejszy tort lub odwrotnie. Niezależnie od tego czy urządza się przyjęcie w ciepłych czy zimnych porach roku, słodki stół może stanowić uzupełnienie klimatu lub wręcz nadawać mu charakter. Decydując się na ślub i wesele jesienią lub zimą sięga się po oferty, które gwarantują ciekawe rozwiązania, jak np. te proponowane przez Dwór Korona Karkonoszy. Zimowy czy jesienny słodki stół, z rozgrzewającymi nutami korzennymi doskonale uzupełnia inne atrakcje i posiłki, w szczególności, kiedy młoda para organizuje wesele wraz z noclegiem i poprawinami: „Dużą popularnością cieszą się poprawiny przy ognisku, z grzanym winem lub piwem. Atrakcją zimową dla dzieci mogą być bitwy na śnieżki czy wspólne lepienie bałwana. Dobrą zabawę weselników zagwarantują także przejażdżki bryczką czy kulig.” – dodaje ekspertka z Dworu Korona Karkonoszy.

Konwencja słodkiego stołu zakłada, że przekąski na nim stawiane będą w rozmiarze nadającym się do wzięcia w rękę, tzw. finger food. Z tego powodu w ofercie spotykamy wiele rodzajów mini wypieków: eklerek, tartaletek, pierniczków, pączków czy ptysiów. Najczęściej więc na słodkim stole nie stawia się tortu ani ciast, jednak wybór w tym zakresie należy wyłącznie do klientów, szczególnie że ostatnio modne, rustykalne torty, czyli nieobłożone żadną masą (śmietanową, cukrową, maślaną etc.) idealnie wkomponowują się w formę słodkiego stołu. Przy okazji, uwadze polecają się także bufety wytrawne, które tak jak candy bar urozmaicą menu i będą stanowiły ozdobę uroczystości weselnej.

    https://www.bolec.info

    Nie rób z siebie mięty!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, video, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

    Bobrzanie.pl
    pl_PLPolish