Jak usprawnić i przyspieszyć pracę w kuchni? są na to dwa świetne sposoby: kuchenka mikrofalowa i zmywarka. Dobra kuchenka mikrofalowa przyspieszy podgrzewanie posiłków a zmywarka – zwolni cię z uciążliwego mycia naczyń.
Musisz jednak pamiętać o kilku ograniczeniach:
Jajka w skorupkach, ciasto francuskie, naczynia ze złotym lub srebrnym zdobieniem – wszystko to nie nadaje się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej! Ciasto oklapnie, jajka wybuchną a zdobienia mogą doprowadzić do niebezpiecznego iskrzenia.
Także zmywarka nie umożliwia mycia wszystkich naczyń i urządzeń. Do zmywarki nie wkładajmy naczyń ręcznie zdobionych, szczególnie ceramiki (chyba że bolesławieckiej, bo tę można) czy porcelany, a także delikatnych kryształów czy naczyń ze szkła ołowiowego. Także zastawa stołowa zdobiona złotem lub srebrem wymaga ręcznego mycia.
Więcej o kuchenkach dowiesz się pod tym linkiem: https://www.eostroleka.pl/kuchnia-dla-leniwych-gotowanie-w-kuchence-mikrofalowej,art74654.html
A więcej informacji o zmywarkach znajdziesz tutaj: https://www.haloursynow.pl/artykuly/zmywarka-czy-warto-miec-ja-w-swojej-kuchni,13332.htm