bobrzanie.pl – to co istotne w Bolcu, Bolesławiec, informacje, blogi, sport, rozrywka, humor, imprezy, wideo

Cholesterol i zdrowe odżywianie jakie dania wpływają na jego wysoki poziom ?

To, co jemy, ma wpływ na poziom cholesterolu i może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób. Jesteś tym, co jesz, więc sprawdź jak zadbać o dietę żeby poziom cholesterolu zawsze był w normie.

Co jeść żeby obniżyć cholesterol – dużą ilość warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych różnorodne zdrowe produkty bogate w białko (zwłaszcza ryby i owoce morza), rośliny strączkowe (takie jak fasola i soczewica), orzechy i nasiona.

Mniejsze ilości jajek i chudego drobiu również mogą być włączone do zdrowego dla serca schematu żywieniowego.
jeśli wybierasz czerwone mięso, upewnij się, że jest chude i ogranicz jego spożycie do jednego do trzech razy w tygodniu.

Do gotowania wybieraj orzechy, nasiona, awokado, oliwki i oleje z nich. Zioła i przyprawy do przyprawiania potraw to podstawa, zamiast dodawania soli.

Wielkość porcji może się różnić w zależności od wieku, płci i konkretnych potrzeb żywieniowych. Pamiętaj również o tym, ile jesz. Idealnie byłoby, gdyby zdrowy talerz zawierał porcje ¼ zdrowych białek, ¼ produktów pełnoziarnistych i ½ kolorowych warzyw. Odwiedzając stronę https://medicot.pl znajdziesz mnóstwo ciekawych porad.

Wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania w celu obniżenia poziomu cholesterolu

Lekarze zalecają, aby ludzie przestrzegali zdrowego dla serca wzorca żywieniowego, który opiera się na spożywaniu głównie żywności pochodzenia roślinnego.

Włącz rośliny strączkowe (takie jak ciecierzyca, soczewica, groch), fasolę (taką jak fasola szparagowa, fasola kidney, fasola pieczona, mieszanki fasoli) do co najmniej dwóch posiłków w tygodniu.

Sprawdzaj etykiety żywności i wybieraj produkty o najniższej zawartości sodu (soli). Fasola to świetna alternatywa dla mięsa w tacos lub przekąska na hummusie z paluszkami warzywnymi. Możesz również dodawać rośliny strączkowe do zup, sosów do makaronu, curry i gulaszu.

Wybieraj pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, makarony, ryż i kluski.

Podjadaj zwykłe, niesolone orzechy i świeże owoce (najlepiej dwie porcje owoców dziennie). Używaj awokado, masła orzechowego, tahini lub smarowideł wykonanych ze zdrowych tłuszczów nienasyconych (takich jak olej rzepakowy, słonecznikowy lub oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia) zamiast tych wykonanych z tłuszczów nasyconych (takich jak masło, olej kokosowy i śmietana).

Używaj zdrowych olejów do gotowania – niektóre z nich obejmują olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwę z oliwek (extra virgin to dobry wybór), sezam i orzeszki ziemne.

Wybieraj niearomatyzowane mleko, jogurty i sery. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu lub chorobami serca powinny wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Sprawdzaj etykiety, aby upewnić się, że nie zawierają dodatku cukru. Mleka i jogurty bezmleczne są również w porządku; wybieraj wersje bez dodatku cukru i z dodatkiem wapnia.

Exit mobile version