Roślinna kuchnia kresowa – spotkanie z Pawłem Ochmanem
Zapraszamy w sentymentalną podróż po dawnych Kresach Wschodnich! Przemierzymy obecne ziemie Ukrainy, Białorusi i Litwy, które przed II wojną światową były domem dla wielu osób osiedlonych na terenie Bolesławca i okolic. Naszym przewodnikiem będzie Paweł Ochman, twórca popularnego bloga Weganon. Opowie on o kulinarnych tradycjach Kresów Wschodnich, głównie okresu dwudziestolecia międzywojennego. To dzięki Kresowiakom i Kresowiankom oraz ich potomkom wiemy, co w czasach przedwojennych spożywano na co dzień i od święta, znamy warzywa królujące w ówczesnych kuchniach, a także mamy rozeznanie w sposobach wykorzystywania dzikich owoców i ziół. Czym zatem są wołyńskie kichyłki, poleska kulaga, litewskie mandryki czy gródeckie cebulniki? Co kryje się pod takimi nazwami jak towkanica, włodzimierskie fajercarze, lwowskie bałabuchy czy kryżawki? O tym wszystkim będziemy rozmawiać już 28 lipca 2023 o godzinie 18:00, podczas spotkania z autorem książki „Roślinna kuchnia kresowa”.
Zapraszamy! Wstęp wolny.
Spotkanie będzie tłumaczone na język ukraiński.
Projekt „Sieć bezpieczeństwa dla Ukrainy” Nr 2022-2-CZ01-KA210-YOU-000091139, w ramach programu Erasmus+.
Tagi artykułu:
biblioteka · Centrum Wiedzy · Kresy Wschodnie · Kuchnia kresowa · Paweł Ochman · WeganonKategorie:
news