Polecamy!
Tym razem książka Magdaleny Nowakowskiej: „Starożytna Grecja od kuchni”.
•Jaka była rola uczty i sympozjonu, prócz czerpanej z niej rozrywki i radości z jedzenia i picia?
•Kto gotował dla Platona i Sokratesa?
•Gdzie były kobiety, podczas gdy ich mężowie biesiadowali?
•Jak wyglądały przybory kuchenne?
•Czy Grecy wychodzili na lunch?
•Czy zmysłowe przyjemności mogą mieć coś wspólnego z rybami?
•Czy dziś możemy posmakować starożytnego sera?
W zaglądaniu do kuchni zawsze jest coś ekscytującego! To właśnie za kulisami dojrzymy to, czego nie widać na nakrytym stole. Grecy z pewnością nie byli pierwszymi ludźmi wykazującymi zainteresowanie kulinariami, ale byli jednymi z pierwszych, którzy uświadomili sobie, że gotowanie może być sztuką. Rytuał rodzinnych spotkań przy stole można obserwować również dziś. A jak to wyglądało w starożytności?