bobrzanie.pl – to co istotne w Bolcu, Bolesławiec, informacje, blogi, sport, rozrywka, humor, imprezy, wideo

Opałkowa Chata w sieci Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego

Kapituła przy Urzędzie Marszałkowskim przyznała bolesławieckiej restauracji certyfikat sieci producentów i restauratorów kultywujących stare tradycje kulinarne i sięgających po regionalne produkty i przepisy.
– Od początku istnienia mieliśmy przekonanie iż bolesławiecki tygiel kulturowy a wraz z nim przebogata kuchnia są olbrzymim atutem i należy się tym przed światem chwalić i to pielęgnować  – mówi Jacek Opała, właściciel Opałkowej. – Cieszymy się bardzo, że możemy zaistnieć równoważnie z wszystkimi europejskimi partnerami i promować nasze kulturowe bogactwo.

Opałkowa Chata jest jednym z dziewięciu podmiotów z Dolnego Śląska (i tylko jedną z dwóch restauracji) zakwalifikowanych do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Sieć powstała w Szwecji a jej głównym zadaniem jest propagowanie lokalnych tradycji żywnościowych. Dziś w sieci  funkcjonują 24 regiony europejskie zrzeszające dziesiątki przedsiębiorców z Danii, Szwecji, Norwegii, Niemiec, Litwy, Łotwy, Ukrainy i Polski.

W Europejskie Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnegow wybranych restauracjach klienci powinni zawsze znaleźć potrawy wyraźnie powiązane z regionem. Dlatego konieczne jest, by generalnie surowce pochodziły z lokalnej produkcji. Sama potrawa może stanowić część kulturalnego dziedzictwa regionu lub wzmacniać wizerunek regionalnej żywności. Do sieci należą też przetwórcy żywności i rolnicy.

 

Exit mobile version