Kapituła przy Urzędzie Marszałkowskim przyznała bolesławieckiej restauracji certyfikat sieci producentów i restauratorów kultywujących stare tradycje kulinarne i sięgających po regionalne produkty i przepisy.
Opałkowa Chata jest jednym z dziewięciu podmiotów z Dolnego Śląska (i tylko jedną z dwóch restauracji) zakwalifikowanych do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Sieć powstała w Szwecji a jej głównym zadaniem jest propagowanie lokalnych tradycji żywnościowych. Dziś w sieci funkcjonują 24 regiony europejskie zrzeszające dziesiątki przedsiębiorców z Danii, Szwecji, Norwegii, Niemiec, Litwy, Łotwy, Ukrainy i Polski.
W Europejskie Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnegow wybranych restauracjach klienci powinni zawsze znaleźć potrawy wyraźnie powiązane z regionem. Dlatego konieczne jest, by generalnie surowce pochodziły z lokalnej produkcji. Sama potrawa może stanowić część kulturalnego dziedzictwa regionu lub wzmacniać wizerunek regionalnej żywności. Do sieci należą też przetwórcy żywności i rolnicy.
Wow! Gratulacje! Zajefajnie widzieć jak Bolesławiec rośnie!!!!