bobrzanie.pl – to co istotne w Bolcu, Bolesławiec, informacje, blogi, sport, rozrywka, humor, imprezy, wideo

Ale pasztet

Od 11 do 13 listopada 2011 roku w Zamku Kliczków trwać będzie Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”, który jest kontynuacją organizowanego od 2008 roku konkursu na najlepszy Produkt Lokalny z Borów Dolnośląskich.
W roku bieżącym do organizacji przedsięwzięcia zaproszono Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Odbędą się trzy rodzaje konkursów: dla amatorów (czwarta edycja), uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych szefów kuchni.
Konkurs wpisany został do Kulinarnego Pucharu Polski co od samego początku nadało imprezie dużego splendoru. Festiwal uświetnią pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez szefów kuchni z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników. To również możliwość zapoznania się z prezentacją naszych partnerów i organizatorów.

Celem przedsięwzięcia jest promocja regionu jakim są Bory Dolnośląskie wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej a szczególnie młodzieży.
Podstawą prac konkursowych będą produkty i surowce tradycyjne i lokalne m.in. dziczyzna i runo leśne. Festiwal przyczyni się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłoni również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.

Uczestnikami Festiwalu będą:
– uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego,
– zawodowi szefowie kuchni z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego.
– lokalni mieszkańcy i branża gastronomiczna zainteresowana konkursem – bez ograniczeń ilościowych

Tegoroczny festiwal organizują: Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Dolnośląska Organizacja Turystyczna, Zamek Kliczków oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.

INFORMACJA I ZDJĘCIE: ZAMEK KLICZKÓW

 

 

Exit mobile version