wrz 6, 2011
4071 Wyświetleń
0 0

Opałkowa Chata – trzeci smak dolnośląski

Napisany przez
Żur polski na zakwasie i gołąbki wschodnie na pierzynie z satarażu – takim daniem Agnieszka Kołodziej (na zdjęciu) i Jolanta Pisarska z bolesławieckiej restauracji „Opałkowa Chata” zajęły trzecie miejsce w konkursie na dolnośląskie smaki.
„W sobotę (3 września) podczas XI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” we Wrocławiu rywalizowało 60 produktów i 12 potraw z naszego województwa. Wszystkie miały udokumentowaną co najmniej 25-letnią tradycję, wiele z nich mogło się pochwalić przedwojennym rodowodem. Wytwarzane były z lokalnych surowców, oczywiście tradycyjnymi metodami.” – podaje kuchniawroclawia.pl.
Pierwsze miejsce zajęła Karczma Łemkowska z Wrocławia a drugie – Hotel Zadrna z Chełmska Śląskiego
Konkurs organizowany jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.Strona restauracji Opałkowa Chata.

 

 

 

 

 

 

Kategorie:
news

    "Nie myśl, że głaskałeś kota - to on głaskał się twoją ręką. " -Księga kota Urodzony w Głogowie, tam spędził pierwsze 17 lat życia,po przeprowadzce do Bolesławca z nim się związuje. Współpracował z Telewizją Łużyce, dziennikiem Polska Gazeta Wrocławska oraz Gazetą Wojewódzką.

    Komentarze do Opałkowa Chata – trzeci smak dolnośląski

    • I teraz jakiś klient napalony tam pojedzie, zamówi a tu… zwykły schabowy : )

      Bernard 14/09/2011 17:55 Odpowiedz
    • do „okładów” i podziwiania :))))

      frodo 14/09/2011 17:36 Odpowiedz
    • bo cyce są do jedzenia, a cycki do okładów :)

      nadredaktor 14/09/2011 09:07 Odpowiedz
    • W Opałkowej w menu są cyce a nie cycki.

      Bernard 14/09/2011 09:02 Odpowiedz
    • na najładniejsze cycki :)

      Andrzej 08/09/2011 10:06 Odpowiedz
    • ale jakie konkursy?? na pierogi czy na plomby???;)

      Poilin 07/09/2011 20:09 Odpowiedz
    • gratulacje :) ja chyba zacznę organizować jakieś fajne konkursy, nagrody są :)

      Andrzej 07/09/2011 19:43 Odpowiedz
    • co racja to racja:)))

      Poilin 07/09/2011 19:20 Odpowiedz
    • Fobiak, rozgryźliście z kumplem swoje ruskie plomby to i chrzęściło :)

      Tryton 07/09/2011 19:11 Odpowiedz
    • może oni maja takie specjalne pierogi dla specjalnych klientów;) postaram im się nie narazić;)

      Poilin 07/09/2011 17:54 Odpowiedz
    • to samo mowil swiadek z ktorym tam jadlem, on dostal 8 bez piasku ale jeden pierozek ostatni wystarczyl aby mi uwierzyc. moze i nowa przyprawa, jesli tak to przepraszam cala zaloge opalkowej. obslugiwala mnie ta przystojna pani z fotki o ile sie nie myle.

      fobiak 07/09/2011 17:37 Odpowiedz
    • a tam piasek. pewnie jakaś nowa przyprawa:) mnie nic nie zgrzytało w zębach jak tam jadałam pierogi.

      Poilin 07/09/2011 17:24 Odpowiedz
    • kiedys wspominalem, ze do kazdej okraski do pierogow dodwali tam vegety i chyba ktos mnie jednak czyta bo vegeta znikla. jadlem tam pierogi z kapusta w niedziele i w osmiu pierogach byl piasek, jeden byl bez. bede tam sie dalej stolowal chociazby po to aby sprawdzic czy piasek znikl. nie chce im tu psuc renome bo mi tam smakuje ale jesli one tam sie same nie ozywiaja to skad maja wiedziec, ze na piasku tez mozna zarobic.

      fobiak 07/09/2011 17:17 Odpowiedz
    • Te gołąbki chyba pokazywała Opałkowa jakiś czas temu w „Dzień dobry TVN”. Też mnie to zainteresowało, bo one wyglądały jak kotlety mielone. Szczerze gratuluję nagrody:-)

      Baldur 07/09/2011 17:16 Odpowiedz
    • gołąbki wschodnie to takie co zaciągają po lwowsku

      Bernard 06/09/2011 20:52 Odpowiedz
    • dzięki za objaśnienie:)pycha! gołąbki też chcę:) w Opałkowej jedzenie jest wyśmienite!

      Poilin 06/09/2011 20:33 Odpowiedz
    • sataraż to taka uduszona mieszanina pokrojonej cukinii, słodkiej papryki, cebuli i przypraw. Bardziej mnie nurtuje co to są te „gołąbki wschodnie”? Czy to może z nadzieniem z tartych ziemniaków i boczku? Moja babcia takie robiła…
      Wielkie gratulacje dla Opałkowej :))

      frodo 06/09/2011 20:20 Odpowiedz
    • a co to ta pierzyna z satarażu?? bo chcę to, mniam:)

      Poilin 06/09/2011 19:41 Odpowiedz

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, video, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

    Bobrzanie.pl
    pl_PLPolish