wiosna_paintedbird
Gru 15, 2011
830 Wyświetleń
0 0

101 nagród, wyróżnień i nominacji – wywiad z Przemysławem Filipowiczem

Napisany przez
300x300px_cocodrilo-01

 

101 nagród, wyróżnień i nominacji – taki jest dotychczasowy bilans udziału filmów Przemka w rozmaitych festiwalach i przeglądach filmowych. Brał udział w powstaniu 23 filmów z czego piętnaście wyreżyserował. Zaczynał w Bolesławcu od prostych amatorskich produkcji, obecnie realizuje filmy profesjonalnie. Przykładem może być „Bez odpowiedzi” – adaptacja „Procesu” Kafki z 2011 roku.

  • Co wolisz? Fabułę czy dokument?

Jestem jeszcze na takim etapie, że tego typu pytanie traktuję w kategorii pytania do rodzica: kogo bardziej kochasz syna czy córkę? Praca przy fabule jest zupełnie inna niż przy dokumencie. Obie dają zupełnie inny rodzaj satysfakcji. I na razie nie chcę rezygnować z jednej na rzecz drugiej.

  • Jaki swój film uważasz za najlepszy?

Jeśli chodzi o dokument to „Pięknie jest żyć”, ponieważ włożyłem w niego najwięcej pracy, żeby nadać mu filmowy kształt. „Pan Chlebek” był trochę takim samograjem ze względu na głównego bohatera. W „Pięknie jest żyć” bohater nie był aż tak wyrazisty i charakterystyczny, co wymagało ode mnie intensywnej gimnastyki przy scenariuszu, a w szczególności przy montażu. A jeśli chodzi o fabułę to „Bez odpowiedzi”, ponieważ przed jego realizacją obawiałem się potyczki z Kafką. Nie był to mój wybór, powieść tę do zaadaptowania odgórnie narzucił Filip Bajon, mój profesor w Katowicach. Sam bym się pewnie nigdy na to nie odważył. Ale wydaje mi się, że film w miarę broni się w tej konfrontacji z Kafką.

  • Kto najbardziej pomógł ci w rozwoju?

Rodzice. Od początku mnie dopingują. Zawsze czytają scenariusze, dzielą się uwagami, jak trzeba pojawiają się przed kamerą. No i kontakt z innymi filmowcami dużo daje. Koledzy z buczersów, ze szkoły – może głośno o tym nie mówimy, ale bez wątpienia wzajemnie bardzo wpływamy na kształt naszych filmów.

  • Która nagroda jest dla Ciebie najważniejsza i dlaczego akurat ta?

Główna nagroda w Rotterdamie za „Pana Chlebka” – pewnie za jej międzynarodowy charakter. Ale w gruncie rzeczy każda nagroda jest ważna, każdą przyznawało inne gremium, przy każdej okazji oceniała ją inna publiczność.

  • Zliczałeś nagrody dla swoich filmów?

Tak, właśnie ostatnio podliczyłem nagrody, wyróżnienia i nominacje. Zebrało się ich na razie 101.

  • Co sprawia ci najwięcej trudności w pracy filmowca a co największą frajdę?

Pisanie scenariuszy jest najtrudniejsze a największą frajdę daje mi montaż.

  • Marzy ci się własny pełnometrażowy film fabularny… Jaki?

Utrzymany w klimacie amerykańskiego kina niezależnego – słodko-gorzki w wymowie, z bohaterami „wyjętymi” z kina dokumentalnego, będący blisko widza, nie trzymający go na dystans. Wciąż szukam historii wpasowującej się w ten klimat.

Przemek Filipowicz obecnie jest studentem reżyserii na Wydziale Radia Telewizji Uniwersytetu Śląskiego i jednocześnie filmoznawstwa na Uniwersytecie Jagiellońskim. 

Jego filmy zebrały już kilkanaście nagród na rozmaitych festiwalach kina niezależnego. Najważniejsze z tych wyróżnień to Nagroda Główna na Reject Film Festival w Rotterdamie za „Pana Chlebka”, 3 nominacje do Nagrody Polskiego Kina Niezależnego OFFSKAR w kategoriach reżyseria, montaż, dokument za film „Pięknie jest żyć”, I Nagroda na 6. Europejskim Festiwalu Młodego Kina w Warszawie film dokumentalny „Pięknie jest żyć”, nominacje do Europejskich Nagród Filmowych Niezależnych „Grand OFF” kategorii fabuła za film „Klej”, w kategorii dokument za film „Pan Chlebek”. Część pieniędzy z nagród przeznacza na sfinansowanie swoich kolejnych produkcji i na zakup bądź wynajem sprzętu.
Jego filmy mogli zobaczyć m.in. widzowie telewizji Kino Polska, TVP Kultura, Planete, TVP Kraków.

 

Autorką ilustrujących wywiad zdjęć z planu „Bez odpowiedzi” jest Kamila Sosnowska.
Film „Bez odpowiedzi” możesz obejrzeć TUTAJ.

Kategorie:
wywiad
http://www.bobrzanie.pl

Masz temat? Masz problem? Coś Cię wkurza albo cieszy? Napisz do nas maila lub zadzwoń na numer 696 373 113.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share This
Menu Title